Z rozhovoru s Pavlem Kohoutem

Z rozhovoru  s Pavlem Kohoutem

J. Bálek: Většinou píši dvě věci najednou

AUTOR KKNIHY.CZ · PUBLIKOVÁNO 2016-10-02 · AKTUALIZOVÁNO 2017-07-13

Jediným autorem, který je zařazen v české verzi encyklopedie „Who is …?“, a který vydal e-knihu přes naše nakladatelství je Jaroslav Bálek. Jde o autora již čtyř knih a Dana je druhým dílem, které vyšlo také elektronicky a prvním dílem, které vyšlo přes naše nakladatelství. S panem Bálkem jsme připravili rozhovor nejen o knihách a zařazení do „Who is …?“, ale i o jeho vztahu k e-knihám obecně či o spisovatelských plánech.

obal-danaV současné době vyšla nově v elektronické podobě Vaše kniha Dana. Co Vás vedlo k tomuto kroku?

Myslím si, řečeno velmi zjednodušeně, že čtenáři se dají rozdělit zhruba do dvou skupin. Na ty, co mají rádi tištěné knihy, a na ty, kteří preferují e-knihy. A vzhledem k tomu, že kniha vyšla již v tištěné podobě, jsem byl toho názoru, že by byla škoda, aby se nedostalo i na druhou skupinu čtenářů.

Jak dlouho je již na trhu Dana v tištěné verzi a jaké máte dosavadní ohlasy?

Tištěná Dana je na trhu od dubna 2016. Ohlasy jsou poměrně pozitivní, zatím jsem nezaznamenal nějaký výrazně záporný. A jsem tomu rád.

Jak vlastně příběh vznikal? Co bylo Vaší inspirací?

Jde vlastně o tři příběhy. Inspirací mi byla jak vlastní zkušenost, tak i zkušenosti mých přátel. A protože je tam i trocha erotiky, nejvíce asi zapůsobila samotná fantazie. Dana v určitém smyslu navazuje na předcházející knížku Všechny moje plesové sezóny.

Na svém kontě máte již 4 knihy. Která zaznamenala dosavadní největší úspěch?

Největší úspěch asi měly humoristické Všechny moje plesové sezóny a detektivka Vražda na zahradě. I když já osobně považuji za nejzajímavější Absurdity, které dávají určitý, a troufnu si tvrdit i neotřelý, pohled na naší historii od šedesátých let minulého století až do současnosti.

Dana je již druhá kniha, co vyšla i elektronicky. Plánujete i ostatní knihy vydat v elektronické verzi?

balekAno. Předpokládám, že začátkem roku 2017 by mohly vyjít i Absurdity a Vražda na zahradě.

A jaký je Váš vztah k e-knihám? Čtete elektronicky?

Jednu dobu jsem docela propadl e-knihám, měl jsem jich plný tablet. Teď ale dávám přednost spíše tištěným. Rád si v knihách podtrhávám a píši do nich poznámky. To sice jde asi při správném softwaru i v těch elektronických, ale u těch tištěných se mi to zdá jednodušší. Ovšem s ohledem na to, že byt i chata se mi stále naplňují knihami, které už nemám kam dávat, tak zase asi brzo přejdu opět na e-knihy.

Jste zařazen v české verzi encyklopedie „Who is …?“ Jak vlastně takové zařazení probíhá a jak si toho vážíte?

Byl jsem osloven autory encyklopedie. To mě samozřejmě potěšilo a vážím si toho. Bral jsem to jako ocenění mé dosavadní práce a povzbuzení do budoucna. Jen připomínám, že jsem tam byl zařazen v roce 2006, zatímco má první beletrie vyšla až v roce 2014. Bylo to tedy ocenění mé původní profese ekonoma a národohospodáře a i publikací z této oblasti.

Píšete i v současnosti? Mohou se čtenáři těšit na nějakou novinku?

Píši. Plánů mám poměrně dost. Většinou píši dvě věci najednou. Když mě jedna už dost unavuje, ona je to někdy dost tvrdá práce, tak relaxuji při jiné a pak se zase vrátím zpět. Mezitím to trochu uzraje. Autoři většinou neradi hovoří o svých plánech a ani já nejsem výjimkou. Ale snad mohu prozradit, že jedna bude z oblasti historie a politiky. Myslím, že může být velmi zajímavá a že bude mým vrcholným dílem. Druhá bude něco na způsob Absurdit. Uvažuji i o divadelní hře.

Je něco, co byste vzkázal svým čtenářům?

Přeji čtenářům, aby se při mých knížkách nejen bavili, ale i zamýšleli. Zkrátka něco ve smyslu motta mých webových stránek: čtením k poznání života a dobré náladě.